Nasveti in napotki ter povpraševanja...

krimič
Novinec

Menjava olja/filtra na avtu z garancijo

Napisal/-a krimič To jan 21, 2025 9:45 am

Vozim skoraj eno leto staro Škodo, kateri ima po servisnem intervalu predvideno menjavo olja in filtra pri 30.000 km/2 leti.
Ker bi raje menjal olje na 15.000 km me zanima ali bi lahko naredil servis izven pooblaščenega servisa (doma, popoldanec) in potem pri 2 letih naredim predvidem servis na pooblaščenem servisu, hkrati pa ne bi imel problema pri morebitnem uveljavljanju garancije (2 leti)?
Se bi menjava olja in filtra videla (npr. na racunalniku)?

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Re: Menjava olja/filtra na avtu z garancijo

Napisal/-a mrtwelvetrees To jan 21, 2025 10:09 am

Pa si ti prepričan da nimaš servis na 1 leto ?
Kolikor je meni znano je potrebno peljat na servis vsako leto, ali se menja olje ali ne.

Če ga moraš peljat na 1 leto, kupi olje tam kje je poceni (Mimovrste ali kje drugje) in ti ga bodo menjali na servisu če rečeš.

Ali pa doma zamenjaš filter (kupiš filter olja na pooblaščencu, da je enak originalu ki je zdaj gor) pa menjaš olje.

Ampak jaz bi raje naredil prvo opcijo, da ti še v servisno zabeležijo da je bilo olje menjano, bo naslednji kupec bolj zadovoljen z dokazili.
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

pleomax
Stalni uporabnik

Napisal/-a pleomax To jan 21, 2025 10:23 am

Sem mislil, da ima tak meni nerazumen interval samo še bmw. Namreč na novem x3 je tudi na 2 leti ali 30.000km... Sam bi se odločil za menjavo na 15.000 ali 1 leto in naj menja pooblaščeni, če je še v garanciji.

MORDOR
Novinec

Napisal/-a MORDOR To jan 21, 2025 10:30 am

Jaz sem pri mojem renaultu imel tak primer. Interval je na eno leto ali 30000. Kar nastopi prej. Vseeno sem olje menjal na 15000. Prinesel sem svojega kupljenega v bartogu. Ker ima renault sedaj specialna olja castrol 0-20w ib hočejo za olje in menjavo filtra 250 eur. Edino kar mi je rekel sprejemnik da če bi bil primer da motor zariba tega garancija ne pokriva ker sem prinesel olje sam.
Življenje ni praznik,ampak delovni dan!

RUNAČ
Novinec

Napisal/-a RUNAČ To jan 21, 2025 10:37 am

Interval na novih Škodah glede menjave olja je lahko:

- fiksni: 15000 km ali 1 leto (kar pride prej)
- variabilni: 30000 km ali 2 leti oz. kar avto sam preračuna glede tip vožnje (npr. ti lahko javi, da boš moral na servis po letu in pol, čeprav boš naredil samo 10000 km).

Je pa nastavitev intervala odvisna od trgovca. Nekateri pustijo variabilnega, kot je nastavljen po defoltu, drugi ga ob pripravi vozila spremenijo v fiksnega.
"Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš."

Karl Heinrich Waggerl

slemarko
Nov uporabnik

Napisal/-a slemarko To jan 21, 2025 11:16 am

Jaz sem pri novem Peugeotu 2008 imel prvi servis na 20.000 km. Seveda se s tem nisem strinjal in sem po prevoženih 10.000 km / 6 mesecev šel do pooblaščenega trgovca in serviserja, kjer sem avto kupil in zahteval, da naredijo izredni oljni sevis (olje, filter) pač po njihovih specifikacijah (Total Quartz 9000 5W40). Na servisu so se sicer nekaj bunili, da je brez veze, a se nisem pustil prepričati in sem počakal pri avtu, dokler olje ni bilo zamenjano. (če me ne bi bilo zraven, bi lahko olje tudi ne zamenjali). Zamenjal bi olje tudi sam, a potem je tu jajcanje z garancijo itn. Sledil je še vpis v knjižico in po preteku garancijske dobe moji avti vidijo servis samo še za polnit klimo ali kakšno tako stvar, ki zahteva specialno orodje in znanje, ki ga nimam.
1994 Fiat Tipo 1,8 i.e.-prodano, 1996 Bmw 318 ti compact-prodano, 1999 Bmw 323 ti compact-prodano, 2002 Citroen Berlingo 1.6 16v-prodano
1996 MB C200 aut, 2000 MB C180, 2002 Dodge Durango 5.9 R/T, 2007 Jeep GC 3.0 CRD, 2008 Peugeot Partner 1.6 16V

Uporabniški avatar
D12J12
Uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a D12J12 To jan 21, 2025 12:00 pm

V lidlu imajo pumpe za olje, kupiš olje in skozi šipko potegneš staro ven in novega notri. Če filter zdrži 30.000km z enim oljem bo s svežim še lažje. Tako živ bog ne bo ugotovil, da je bil servis narejen.

MORDOR
Novinec

Napisal/-a MORDOR To jan 21, 2025 2:25 pm

Ja kupiš nov avto pol boš pa z lidlovo pumpo olje ven vlekel kot v Jugoslaviji, Ma dej no.

krimič
Novinec

Napisal/-a krimič To jan 21, 2025 4:24 pm

Ko sem kupil avto (Porsche LJ) sem naročil servisni interval na 1 leti oz. 15.000 km. Kljub temu so nastavili interval na 2 leti/30.000 km saj je po njihovih besedah tako predpisal proizvajalec in je to ok.

Ker pa sem na vseh avtih do zdaj delal servis na 1 leto, bi tudi sedaj. V zadnjem primeru bom to naredil na pooblaščencu, saj me menjava s svojim oljem stane mogoče 150e več, kar pa ni nek blazen strošek.

Pooblaščencev bi se čimdlje izognil predvsem zaradi slabih izkušenj (praske na avtu). Ker imam avto komplet v keramiki in je pran izključno ročno doma, bi se rad kakršnimkoli poškodbam izognil. BTW če koga moti moj pogled na praske, naj prosim ne komentira, saj to ni predmet debate (je zgolj razlaga).

Kar pa se tiče novega lastnika...glede na to, da bo avto servisiran po prodajalčevih navodilih in bo vmesni servis le dodatni (s priloženimi računi materiala), je lahko to samo plus. Seveda za tistega, ki ga bo to zanimalo. Večino pa zanima samo servisna knjižica. Prav tako pa je avto plan obdržati mogoče tudi 10let, saj se z njim ne dela dosti kilometrov.

Torej še vedno me zanima glavno vprašanje...ali menjava olja vpliva na garancijo oz. ali se menjava kakorkoli vidi na računalniku?

zundapp
Stalni uporabnik

Napisal/-a zundapp To jan 21, 2025 4:29 pm

se ne vidi

RUNAČ
Novinec

Napisal/-a RUNAČ To jan 21, 2025 4:39 pm

Kaj pa resetiranje intervala v lastni režiji preko volanskih komand? Je kasneje kje vidno kdaj je bilo izvedeno?

Karl Heinrich Waggerl

krimič
Novinec

Napisal/-a krimič To jan 21, 2025 4:51 pm

No v mojem primeru intervala ne bi resetiral. Tudi filter bi kupil OEM.

Če mi je že prodajalec ponudil servis na 2 leti, bi pač to tudi izkoristil.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan To jan 21, 2025 5:07 pm

krimič je napisal/-a:
Torej še vedno me zanima glavno vprašanje...ali menjava olja vpliva na garancijo oz. ali se menjava kakorkoli vidi na računalniku?

Ne, ne vpliva.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

nejc1
Poznavalec foruma

Napisal/-a nejc1 To jan 21, 2025 5:58 pm

Kupiš original filter in predpisano olje, zamenjaš v lastni režiji in to je to. Servisnega intervala ne diraš, ker se reset servisa shrani v motornem računalniku in je vse vidno, seveda če bi se želel kdo poglabljat in komplicirat. Tako sem naredil na dveh novih avtih, po enem letu sam zamenjal olje in filter, po dveh šel na pooblaščenca, da se naredi potreben servis in vpiše v elektronsko servisno za ohranitev podaljšane garancije..

krimič
Novinec

Napisal/-a krimič To jan 21, 2025 6:18 pm

Točno tako bi naredil.

RUNAČ
Novinec

Napisal/-a RUNAČ To jan 21, 2025 6:31 pm

@krimič; Daj za hec poglej še v infotaiment, kjer boš nekje našel podmeni za servis, kdaj ti avto trenutno predvideva naslednjo menjavo olja, ker imaš nastavljen variabilni interval. Tam piše koliko kilometrov oz. dni je do predvidene menjave.

Obstaja možnost, da ti bo glede na tvoj način vožnje javilo da pojdi na servis recimo oktobra in ne šele januarja/februarja naslednje leto, ko bosta pretekli polni 2 leti.

Karl Heinrich Waggerl

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees To jan 21, 2025 6:38 pm

Jaz nebi kupil rabljen avto, sploh dizel, če je menjal olje na 2 leti na 30k ali celo več.
Kot prodajalec nimaš dokaza da si menjal sam olje na 15k.
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

MORDOR
Novinec

Napisal/-a MORDOR To jan 21, 2025 7:31 pm

Enostavneje je imeti starejši avto. Pa ceneje tudi.

metor
Novinec

Kraj: GO

Napisal/-a metor To jan 21, 2025 8:01 pm

Jaz sem pri novem avtu zamenjal olje+filter(original) pri 1000km in potem po enem letu na pooblaščencu, avto ima interval 20k ali eno leto.
Če ostanejo kakšni delci, kar tudi vedno ostanejo ob sestavljanju motorja, je moje mišljenje, da je prva menjava ključna.
Kot pri veliko delavnih strojih, motociklih itd. ,kjer je priporočena prva menjava olja dosti prej, kot nadaljne.

Noben ni nič rekel ob prvem servisu itak je original filter, podložko tudi daš enako in čisto nihče nebo niti pomislil, kaj šele opazil.
Don't worry, be happy ;)

krimič
Novinec

Napisal/-a krimič Sr jan 22, 2025 9:49 am

RUNAČ je napisal/-a:@krimič; Daj za hec poglej še v infotaiment, kjer boš nekje našel podmeni za servis, kdaj ti avto trenutno predvideva naslednjo menjavo olja, ker imaš nastavljen variabilni interval. Tam piše koliko kilometrov oz. dni je do predvidene menjave.

Obstaja možnost, da ti bo glede na tvoj način vožnje javilo da pojdi na servis recimo oktobra in ne šele januarja/februarja naslednje leto, ko bosta pretekli polni 2 leti.

Sem pogledal in mi dejansko kaže razliko km do 30.000 in razliko števila dni do starosti 2 let. Bi moralo pisati drugače?

mrtwelvetrees je napisal/-a:Jaz nebi kupil rabljen avto, sploh dizel, če je menjal olje na 2 leti na 30k ali celo več.
Kot prodajalec nimaš dokaza da si menjal sam olje na 15k.

Glede tega je bilo že veliko debat, akj kdo gleda pri nakupu avta. Eni gledajo izključno servisne knjige, drugi izključno račune materiala. Tukaj bo oboje.

MORDOR je napisal/-a:Enostavneje je imeti starejši avto. Pa ceneje tudi.

Starejši avto ne potrebuje olja in filtra na 15.000 km? Jaz tudi starejši avto servisiram tako in potemtakem me stane enako kot novejši avto (kar se tiče olja, o čemer gre debata).
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 20 gostov