Nasveti in napotki ter povpraševanja...

Musicman
Nov uporabnik

Re: Ford Focus 2.0 ecoblue - tresenje pri visoki hitrosti

Napisal/-a Musicman So jul 20, 2024 9:28 pm

Na avtu sem zamenjal:
- nove gume
- vse 4 diske in ploščice
- polosovine
- sklopka in vztrajnik
- vilice
- nosilce motorja
- šobe
- premerjena pesta

Vsi zamenjani deli original Ford. Avto še vedno vibrira/trese najbolj med 125 - 150 kmh. Pri cca. 2100 obratih se čuti tudi v 3., 4., 5. in 6. prestavi. Vožen 99% na avtocesti, vsakodnevno delam 120 km na AC. Ohranjen kot nov, nekaramboliran. Ker sem preveč vložil in noben mehanik več nima pojma, ka bi še sploh lahko zamenjali, ga bom prodal. Ne da se mi več..

Uporabniški avatar
TrijoAdijo
Mojster foruma

Napisal/-a TrijoAdijo Če jul 25, 2024 5:34 pm

Mel sem fikusa mk1, z enako tezavo, pri enakih kilometrih in enakih brzinah. Gume in feltne smo premetavali sem pa tja, optiko stelali, lufta nikjer nic. Mehaniki in znalci so kazali na gume, vulkanizerji so kazali na roke, selene, polosovine in cesto. Test amortizerjev je kazal da so na 70%.Se pravi, kao da so 30% obrabljeni. Avto pa se cedalje grse obnasal po neravninah. No, po menjavi vseh amortizerjev in lezajev na njih, je tresenje cudezno izginilo.
Italijani izdelujejo testenine, francozi parfume, nemci pivo, azijci riž, američani pa avtomobile.

fordman
Nov uporabnik

Napisal/-a fordman So okt 12, 2024 6:45 pm

sm kupil 4 leta star ford focus 2.0 150 st line in mi je do danes treslo od 130 kmh naprej. danes sem peljal da mi je vulkanizer scentriral gume in takoj test... ne trese več.
kako je pri tebi? si rešil problem?
če si že use zamenjal in še vedno hodi neka stvar v resonanco si pomislil na kakšno banalno stvar? recimo plastična zaščita motorja spodaj? tudi kakšna plastika koloteka pri hitrosti trese da vibrira cel avto...

Musicman
Nov uporabnik

Napisal/-a Musicman To okt 15, 2024 10:53 pm

Moj primer je nerešljiv, sem že obupal.. Menjal vse kar je možno.. gume, felne, diske, polosovine, vilice, nosilce motorja, sklopko, dvomasni vztrajnik, injektorji, premerjena pesta.. vse novo, originalni deli. Avto še vedno trese. Bil pri petih različnih mehanikih, noben ne najde napake.. trese precej močno celo kabino in volan pri 140 kmh, tako da kakšna majhna stvar ne bi mogla biti. Avto nikoli karamboliran, vsi servisi delani pri pooblaščencu. Vožen 95% na avtocesti, drugače mašina deluje v nulo. Avto trese tudi v leru pri tej hitrosti, ko dam iz prestave. V glavnem obup, ne vidim več nobene rešitve.. niti prodati ga ne morem, ker to bo vsakega motilo. Obup.. Avto pa kot iz salona..

Uporabniški avatar
aklan86
Stalni uporabnik

Napisal/-a aklan86 Sr okt 16, 2024 5:59 am

Vse okoli motorja lahko izločiš, če ti v leru tudi trese. Nekaj je na podvozju. Kakšni so amortizerji ali pa ležaji amortizerjev?
Slika

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Sr okt 16, 2024 6:41 am

Hudič je, ko ne moreš zadev preverjati pri taki hitrosti.
Logično razmišljam...nekaj pride takrat v resonanco.
Če ste že toliko zadev zamenjali, utegne biti rešitev tam, kjer ste vsi privzeli, da ne more biti problema. Ponavadi je tako.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

Kristjan123
Uporabnik

Napisal/-a Kristjan123 Sr okt 16, 2024 10:22 am

Tisti mehanik, ki je pri opisanih simptomih predlagal in menjal sklopko, vztrajnik, ter šobe se ga v prihodnje izogni v širokem loku.. tle bo 100% nekaj na podvozju če si šel že toliko daleč bi jaz osebno reskiral druge amortizerje

danci1973
Uporabnik

Kraj: Maribor

Napisal/-a danci1973 Sr okt 16, 2024 11:03 am

Moj avto je pri 180k km, ko sem ga kupil, tresel pri močnem zaviranju - sem zamenjal vse diske, ni pomagalo. Zamenjal še pesta z ležaji - ni pomagalo. Ko pa sem zamenjal puše v rokah, se je tresenje nehalo.

Tudi jaz bi stavil na amortizer, morda kakšno pušo. Vsekakor bi pri 150k+ km naredil kompletno osvežitev podvozja.

Mimogrede - če tako močno trese, bi se morda kaj videlo od zunaj... Npr .tako:

https://www.youtube.com/watch?v=jLhXeUo6z7k

https://www.youtube.com/shorts/l0kZ7uwC6TE

Kristjan123
Uporabnik

Napisal/-a Kristjan123 Sr okt 16, 2024 3:03 pm

Bo držalo za tresenje pri močnem zaviranju niso vedno krivi diski

Sem imel podoben primer pri 180k so bli diski "na pogled" zreli za menjavo pa tudi treslo je. Menjam diske ene 3k kilometrov OK pa spet začne trest ampak recimo 30% kar je treslo pred menjavo diskov. Pa vsi pametni kaj si šel sam menjat itak si slabo očistil naležno površino diska... Čudno običajno, ko sam kaj delam sem res picajzel dam roko v ogenj, da noben mehanik si ne bi za menjavo diskov vzel toliko časa in tako temeljito očistil. No tako sem fural ene 25k kilometrov če si res močno zaviral je treslo drugače ne pa začne to zmeraj bolj sem si rekel bo treba nove diske pa odpeljat nekomu da to "strokovno menja" ker sam očitno neglede na to kako sem se potrudil očitno ne znam dovolj dobro. Sem se že zmenil z mehanikom diske sem rekel vzemi tiste za katere veš, da so po tvojih izkušnjah ok. No pred menjavo diskov sem imel slučajno tehnični in glede na to da je na avtu celo prednje podvozje "še original" omenim pregledniku če malo bolj temeljito pregleda. Pravi vse ok edino morda spodnje roke ampak res minimalno puša omogoča preveč gibanja naprej- nazaj. Lahko, da ti zaradi tega trese, ko močno zaviraš. No in točno to je bilo krivo

Musicman
Nov uporabnik

Napisal/-a Musicman Sr okt 16, 2024 8:37 pm

Vse je bilo predlagano in zamenjano na pooblaščenem servisu Ford z originalnimi deli. Edino, kar še nisem zamenjal, so amortizerji, ležaji amortizerjev in kolesni ležaji. Za te stvari mi pravijo da je nemogoče da bi treslo. Amortizerje so merili na stezi in so na 87%. Kolesni ležaj bi tulil in ne samo vibriral brez zvoka. Je možno da avto trese samo pri določeni hitrosti zaradi amortizerjev ali ležajev amortizerja? Enostavno nočem več metat denarja v zamenjavo delov na pamet, saj je vse do zdaj stalo že nekaj tisoč eur..

danci1973
Uporabnik

Napisal/-a danci1973 Sr okt 16, 2024 9:02 pm

Za amortizerje sem 100%, da je možno (in verjetno je dovolj, da je slab samo eden, pa lahko trese cel avto). Za ležaje dvomim.

Drugače pa, kot si verjetno videl na Youtube posnetkih - dva prijatelja daj v drug avto, idite na avtocesto in ko ti začne trest, naj ti posnameta kolesa tvojega avtomobila z obeh strani, po možnosti z višjim 'frame rate' (marsikateri telefon danes zmore 240 sličic na sekund) , da boš potem lahko posnetke pregledal v 'slow-motion'...

danci1973
Uporabnik

Napisal/-a danci1973 Če okt 24, 2024 11:13 am

Kdaj bo filmček?

Musicman
Nov uporabnik

Napisal/-a Musicman Ne okt 27, 2024 10:05 pm

Na avtocesti iz drugega avta ni nič vidno. Sem opazil, da vbistvu trese pri točno 2100 obratih že od 3. prestave naprej. Se pravi v 3., 4., 5. in 6. prestavi trese vedno pri 2100 obratih, vendar je najbolj opazno v 6. prestavi pri 140 kmh, ko ima avto 2100 obratov. Ni pa logično, ker trese pri tej hitrosti tudi v leru. In pa zamenjali smo tudi sklopko, dvomasni vztrajnik in potisni ležaj. Ni nobene logike..

Uporabniški avatar
aklan86
Stalni uporabnik

Napisal/-a aklan86 Po okt 28, 2024 7:41 pm

To so pa sedaj čisto drugi podatki. Če ti trese točno pri določenih obratih pa ni krivo podvozje. Po mojem je ključno vedeti kaj se pri teh obratih zgodi. Se odpre kak venitl (EGR), se kaj na turbini spremeni pri teh obratih, kaj z adblue ipd, čeprav to bi skoraj sigurno kakšno napako ven vrgel računalnik? Se pri 2500 obratih tresenje neha ali je še slabše? Kako je s tresenjem če se v 4. prestavi pelješ 140?
Slika

Musicman
Nov uporabnik

Napisal/-a Musicman Po okt 28, 2024 10:08 pm

Motor gre brez napake, turbina, egr vse deluje kot mora. Avto vožen 95% po avtocesti, vsak dan. Nobene težave z dpf. Računalnik ne prikaže nobene napake. Vsi, ki so se so sedaj ukvarjali z avtom, so potrdili da je krivo nekaj na podvozju. Pri 140 trese tudi v 4. prestavi. Ne trese pa pri 2500 obratih v nobeni prestavi. Ni logike. Bolj se nagibam k temu, da ima motor pri 2100 obratih večje vibracije, kot pri ostalih obratih, zato vpliva na skupne vibracije oz. tresenje. Kaj pa nosilci preme, kako se obnašajo ko so obrabljeni? Nosilce motorja in komplet prednje vilice smo že zamenjali z novimi.

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Poznavalec foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees To okt 29, 2024 9:36 am

Če prav razumem, če pri 140 stisneš sklopko daš v ler, in obrati padejo, avto še vedno trese.
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

Musicman
Nov uporabnik

Napisal/-a Musicman To okt 29, 2024 10:34 am

Točno tako, trese tudi v leru pri 140. Ampak rahlo zatrese pa tudi od 3. prestave naprej pri 2100 obratih, pri višjih pa ne. Ali sta to dve različni zadevi ali pa ena.

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Poznavalec foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees To okt 29, 2024 5:24 pm

Si ga imel že na dvigalu pa te obrate / hitrost? Sicer to ni isto vem, ampak če dvigalu pri teh obratih, hitrosti ne trese, pol je moje laično mnenje da je neki na podvozju.
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

Musicman
Nov uporabnik

Napisal/-a Musicman To okt 29, 2024 6:23 pm

1 leto so se s tem ukvarjali pri uradnem servisu Ford, kjer je bil avto kupljen. Po garanciji so me odslovili, da napake ne morejo ugotoviti in da je to normalno, da se avto pač tako pelje. Nato sem avto imel še pri treh mehanikih, vsak me je mastno skasiral in zamenjal tisto, kar on trdil da je krivo. Po vseh možnih zamenjanih delih in vloženem denarju, avto še vedno isto trese. Tako da več sploh ne vem kaj naj, ne bom več zamenjal nobene stvari na pamet..

lada2103
Novinec

Napisal/-a lada2103 To okt 29, 2024 6:37 pm

Je kaj drugače po tem, ko so ti zamenjali dvomasni vztrajnik, sklopko?
Vrni se na Popravila in okvare na vozilih

Kdo je prisoten

Po forumu brska: Google [Bot] in 13 gostov