Debate, ki niso vezane na ostala področja...

boštjan_01
Uporabnik

Re: Stroški servisov - vse znamke/modeli

Napisal/-a boštjan_01 Če okt 24, 2024 4:47 pm

Če nekaj znaš sam, je logično da boš sam izkoristil svoje znanje. Nekdo si zna hišo sezidat, drugi zna računalnike inštalirat, ...
Narediš sam kar znaš, če se zatakne, pač poiščeš primernega strokovnjaka.
Nekateri si ne znate niti gum napumpat in ste faušljivi ostalim, ki znajo več. Slovenski nacionalni šport. :roll:

Avto je lahko čisto normalno in redno servisiran tudi pod kozolcem. Če pa hoče kdo imeti stempelj, pač naj ga ima. Saj ni nikomur prepovedano ali zaukazano.

... Ampak ljudje smo različni eno celo plačajo, da jih ženska tepe z bičem kdo bi razumel ... :D

ha ha, ta je pa dobra :D :-P =P

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Če okt 24, 2024 6:28 pm

Kristjan123 je napisal/-a:
Vse mi gre skozi brez skrbi nisem pa ovca, da bi me kdo strigel...

Da ne bo nesporazuma nisem pristaš "strokovnjakov pod kozolcem s pivo v roki, ki znajo vse šraufat" ker to se velikokrat konča na koncu 3x dražje kot če bi delal nekdo tako kot je prav

Olje in filtre menjujem v lokalni mehanični delavnici kjer nimajo težav s tem, da prinesem material (ustrezno olje + filtri) kar me pride cca 50 eur + 50 eur si vzamejo za delo menjave . Vse skupaj cca 100 eur z vsemi izdanimi računi in poračunanim ddv -jem. Oba računa (material - delo) spravim v mapo, ki jo hranim v sovoznikovem predalu z vsemi ostalimi računi popravil. Še noben naslednik mojih avtomobilov se nad tem ni pritoževal.

No in zdaj ti razloži zakaj je to slabše od 200 + eur kjer je sprejemni pult iz marmorja in ti ponudijo kavo ter dobiš še štempel?

Pustimo zdaj bolj kompleksna popravila kjer je potrebno specifično orodje in znanje ampak konkretno menjava olja to ni...

Pa še v primeru bolj kompleksnih popravil se je po mojih izkušnjah bolje obrnit k nekomu, ki je specializiran za določeno problematiko primer klima, elektronika, avtomatski menjalnik, turbine... Bi te presenetilo kolikokrat ti tvoji "strokovnjaki iz pooblaščenca" uporabljajo njihove storitve, ko se stvari zakomplicirajo potem pa veselo dvojno računajo tebi naprej...

Zdej pa če je tebi ok dajat 2x, 3x... več za enako stvar potem izvoli. Jaz sem to toleriral dokler so mi garancijo pogojevali s tem nesmislom potem več ne.. Ampak ljudje smo različni eno celo plačajo, da jih ženska tepe z bičem kdo bi razumel ... :D

Preprosto življenje, preproste enačbe.
Stalna mantra o ovci in striženju.
Preprosto vzdrževanje (servis = olje + filter) in mehanik ki to zna. To je vse.
(Ne)upravičena razočaranost nad dragimi storitvami - ker se jih ne potrebuje.
Kompleksna popravila - nikoli imel
Uveljavljanje garancije, kulance itd. - nikoli rabil
Strokovno osebje = oderuhi
Najbrž veliko izkušenj s slednjimi, glede na količino gneva, ko jih kdo omeni.
Še večji gnev na tistega, ki uporablja te storitve. Ker je kao ovca, ki jo strižejo.

Večno iskanje somišljenikov glede skupnega "sovražnika" omenjenega zgoraj.

In te zgodbe se ponavljajo, ene in iste, že vseh 20 let, odkar sem na tem forumu.
Človek brez problema, to strašna je stvar!

lada2103
Novinec

Napisal/-a lada2103 Če okt 24, 2024 6:50 pm

xxl je napisal/-a:Če mi ponujajo 10 let, ali 200000 km jamstva za malo bolj kompleksno vozilo (HEV) kot je navaden ICE, raje izberem prvo, ker dvomim, da bo morebitne probleme znal reševat vsak lokalen mehanik.

Rešitev je v manj kompleksnem vozilu.

Kristjan123
Uporabnik

Napisal/-a Kristjan123 Če okt 24, 2024 7:41 pm

Preprosto življenje, preproste enačbe. vcasih bolj drugic manj
Stalna mantra o ovci in striženju. Ne bi rekel stalna ampak kadar ptide do tega opazim
Preprosto vzdrževanje (servis = olje + filter) in mehanik ki to zna. To je vse. dy kadar gre samo za menjavo olja
(Ne)upravičena razočaranost nad dragimi storitvami - ker se jih ne potrebuje. ne razocaranost ampak ce nekaj ne potrebujem tega ne bi plačeval
Kompleksna popravila - nikoli imel Imel
Uveljavljanje garancije, kulance itd. - nikoli rabil rabil
Strokovno osebje = oderuhi malo mesas pojme oderuh je nekdo, ki preveč računa recimo 150 eur za delo prj menjavi olja, strokovno osebje je pa osebje z ustreznim znanjem
Najbrž veliko izkušenj s slednjimi, glede na količino gneva, ko jih kdo omeni. nekaj izkusenj in nobenega gneva
Še večji gnev na tistega, ki uporablja te storitve. Ker je kao ovca, ki jo strižejo. kot pravim nobenega gneva samo realen pogled na preplacilo storitev ampak vsak ve zase kaj mu najbolj paše[. Če malo karikiram nekateri plačajo, da jih bičajo. Razumes nobenega gneva do teh ljudi ampak meni to ne paše /color]

Večno iskanje somišljenikov glede skupnega "sovražnika" omenjenega zgoraj.[color=#80FF40]nobenega sovražnika ni tukaj je pa "cenovno neugoden servis"

In te zgodbe se ponavljajo, ene in iste, že vseh 20 let, odkar sem na tem forumu. morda bi moral kaj spremenit v življenju in težava tici drugje če vidiš samo negativo...

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Če okt 24, 2024 9:58 pm

lada2103 je napisal/-a:
xxl je napisal/-a:Če mi ponujajo 10 let, ali 200000 km jamstva za malo bolj kompleksno vozilo (HEV) kot je navaden ICE, raje izberem prvo, ker dvomim, da bo morebitne probleme znal reševat vsak lokalen mehanik.

Rešitev je v manj kompleksnem vozilu.

Vsekakor bom to upošteval. Če bom rabil nek voz za 1500€.
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Pe okt 25, 2024 6:32 am

Kristjan123 je napisal/-a:Preprosto življenje, preproste enačbe. vcasih bolj drugic manj

...... sem skrajšal, da ne bo preveč besedila za reply....

In te zgodbe se ponavljajo, ene in iste, že vseh 20 let, odkar sem na tem forumu. morda bi moral kaj spremenit v življenju in težava tici drugje če vidiš samo negativo...

Napisal sem svoja opažanja.
Da ne bo pomote: Vesel sem, da imajo ljudje preprosto življenje. Opažam pa, da imajo na vsako, predvsem bolj kompleksno zadevo, vedno preprost odgovor.
Nekaj podobnega, kot so debate za šankom. Tam so odgovori na vsa vprašanja, rešitve za vse tegobe tega sveta - ker se vse poenostavlja (vse je črno/belo) in posplošuje.
Vendarle pa za šankom nikoli ne dobiš malce bolj razmišljujočega človeka, ki razume, da so zadeve bolj kompleksne in ni preprostega odgovora oz. rešitve.

In tako je tudi na forumu. Res je, da je 20 let nazaj bila nazaj tehnika bolj preprosta (in s tem nasveti na forumu bolj uporabni), ampak to so minuli časi. Nekateri forumaši pravijo, da forum zamira, ampak mislim, da je veliko tudi na temu, da ni več moč podati preprostega odgovora na tehnična vprašanja kompleksnejše tehnike in to tako, na daljavo.

Na forumu so vendarle tudi razmišljujoči ljudje in to je dodana vrednost. Forum je vedno tesno povezan z debato, razpravo, argumentiranjem, težje pa se je zraven tega ubadati še z trivialnimi "gostilniškimi" rešitvami - v mojih zadnjih postih sem to izpostavil kot preproste enačbe.

("Gostilniške" sem dal v navednice, da ne bi kdo razumel dobesedno iz gostilne).

Ampak ja, forum je odprt za vse in tega nobenemu ne kratim.
Mogoče bi se moral sam spremeniti, da bi mi bilo glede foruma vseeno (evo, preprosta rešitev za kompleksnejšo tegobo), pa mi ni vseeno.

boštjan_01
Uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 Pe okt 25, 2024 7:10 am

Kot si ugotovil se časi spreminjajo. Mogoče bi se moral tudi sam kaj prilagajat na spremembe. Ne pričakuj, da se bodo drugi tebi prilagajali.
Ne mislim samo na forum. Nasploh se življenje izredno hitro spreminja. Če ne uspeš slediti in se upiraš, te lahko čas zelo hitro povozi.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Pe okt 25, 2024 7:25 am

No, verjamem, da na tem forumu še kdo razmišlja podobno kot jaz in tu ni vsiljevanje "prilagodite se vi meni" (tj. črno/bela, preprosta oznaka), ampak bolj kompleksen apel dejte držati nivo diskurza na višjem nivoju.

Seveda - najpreprostejša rešitev - je vzeti Apaurin in vsi problemi so rešeni, kajne?

krimič
Novinec

Napisal/-a krimič Pe okt 25, 2024 8:55 am

Jaz do sedaj kupill nekaj novih avtov in jih servisiral na pooblaščenem servisu, s tem da vedno prinesem svoje olje (ostalega ne). To delam samo zaradi poštempljane servisne knjižice, ki se mi je do sedaj še zmeraj izplačala (beri avte sem prodal ponavadi po višji ceni kot konkurenca). Na koncu koncev bi pri enem popoldancu prišparal mogoče 100€.
Je pa res, da če bi sam kupoval rabljen avto, bi prav tako raje kupil avto s poštempljano knjižico, kjer po mojem mnenju težje pride do manipuliranja s štemplji. Vsaj vem, da je bilo to narejeno, kar je napisano.

Ampak vsakemu svoje. Na koncu koncev tudi nekdo raje vozi novo Dacio za 20k, in ne rabljenega Audija za 20k. Ker vidi v tem smisel. In obratno. Tako, da je to vse never ending story.

Uporabniški avatar
limas
Poznavalec foruma

Napisal/-a limas Pe okt 25, 2024 3:42 pm

Jaz imam pa obratno izkušnjo. Tudi svoje rabljene avte sem prodajal v mejah oglaševalske mediane, v knjižici pa sem imel samo prvi štempelj. Od ostalih servisov sem imel račune za material ali račune nepooblaščenih servisov. Redne servise delam sam.
In na podlagi izogibanja zlatarjem na pooblaščenih servisih, prišparam nekaj 1000 EUR.

Pred kratkim sem za družinskega člana kupil rabljen avto s servisno knjigo in priloženimi računi pooblaščenega servisa. Skupni znesek računov je bil cca 8500 eur, avto ni bil nikoli v okvari. Tako na oko, bi meni uspelo stroške servisiranja spraviti na 2500 eur. Tukaj govorimo o precej konkretni razliki glede stroškov servisa, ki je cca 6.000 eur, to pa ni tako malo denarja.

Amater123
Nov uporabnik

Napisal/-a Amater123 Sr okt 30, 2024 11:43 pm

Megane 1.6, letnik 2015, 40k prevoženih km. Strošek velikega servisa (Malgaj) naj bi bil 1600 evrov. Je to normalno?

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Če okt 31, 2024 1:08 am

Med 350 in 400€
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
whitee
Uporabnik

Kraj: Kozje

Napisal/-a whitee Če okt 31, 2024 5:14 am

Daleč od normalnega. Lahko ti njih vprašaš, če so normalni.

meganer
Uporabnik

Napisal/-a meganer Če okt 31, 2024 6:17 am

Oderuške cene so ....
Tudi marsikateri "fušar" ni dosti cenejši ...

Danes da imas dobrega mehanika ... tko .. da ga poznaš, si zmagal. Marsikdo kupi znamko po znamki, ker ve kje bo servisiral.

Uporabniški avatar
xxl
Mojster foruma

Napisal/-a xxl Če okt 31, 2024 8:30 am

Najdražji servis za mojega hibrida je cca 550€ na 90000 km in ne čaka nekje marca. Takrat poleg raznih filtrov menjajo še svečke. Mogoče imajo zlate navoje. :D
Alfa v srcu,upam,da še kdaj v moji garaži.

1992Diavolo1992
Novinec

Napisal/-a 1992Diavolo1992 Če okt 31, 2024 8:57 am

Amater123 je napisal/-a:Megane 1.6, letnik 2015, 40k prevoženih km. Strošek velikega servisa (Malgaj) naj bi bil 1600 evrov. Je to normalno?

Za 1.5 dci-ja 2019 je prislo 500€ na pooblaščenem pri strašeku. Za tvojega verjetno se manj, brez računa pa itak.

Uporabniški avatar
D12J12
Uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a D12J12 Če okt 31, 2024 2:14 pm

Niti pod razno cene servisov ne upravičujejo svoje cene. Kakšen laik bo verjel, da je bila storitev narejena strokovno in da je bilo vse skupaj vredno, ampak daleč od tega. Že pri servisu avtomatskih menjalnikov človek vidi površnost, ko pa stvari pridejo do motorja je pa še huje. Opravljen servis avtomatskega menjalnika, gor pa filter z letnico proizvodnje avtomobila. Mehatronika še vedno umazana, problematične gumice za tlak v menjalniku napokane, ko omeniš spiranje menjalnika, da spraviš tistih 20-30% olja iz pretvornika navora sploh ne vejo o čemu je govora. Menjalnik ZF olje pa OEM, cena pa kot pri zlatarju. Jbg lastnik si je zapisal kdaj avto šalta pred in po opravljenem servisu in ker niso obrati skoraj nič padli ga je odpiral.

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Poznavalec foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees Če okt 31, 2024 8:13 pm

Kako pa potem zaupaš nekomu da opravi kvalitetno delo ?
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

boštjan_01
Uporabnik

Napisal/-a boštjan_01 Pe nov 01, 2024 7:12 am

Serviserji (tako kot vse ostale branže) si sami postavijo ceno, oz. se kartelno dogovorijo med sabo. Nihče nikogar ne sili kateremu boš peljal avto.
Če imajo gnečo in moraš čakati, je očitno njihova cena prav postavljena. Tukaj se gre bolj za ponudba/povpraševanje, kot pa za upravičenost.

Da nekomu zaupaš na samo podlagi pooblaščenosti, je tudi zelo naivno.
Zadnjič spremenil boštjan_01, dne Pe nov 01, 2024 7:50 am, skupaj popravljeno 2 krat.

Uporabniški avatar
Firediver
Mojster foruma

Napisal/-a Firediver Pe nov 01, 2024 7:19 am

Pravzaprav je ironija, da zasebniki in fušarji dobro živijo (vemo, da delajo bližnjice kjer se le da- neumen je tisti, ki tega ne počne, kajne), pooblaščenci pa morajo imeti vse by the book (npr. glede odpadnih olj, posebni odpadki...), pa še pokriti vse kaprice, šolanja (katerih kakovost je vprašljiva, so pa obvezna) in nakup nepotrebnega orodja kar zahteva uvoznik/distributer. In navrh vsega so barabe, ker imajo tako tarifo. Saj nižje pri vseh teh dodatnih stroških ne morejo imeti!

In to ne velja samo za področje mehaničnih servisov...
Vrni se na Splošna debata

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov