Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Re: Renault z EDC menjalnik

Napisal/-a odprti clio To dec 17, 2013 1:06 pm

A je EDC robotiziran? Ali sem te napačno razumel? :)
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
esem
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana pri Kozarjah

Napisal/-a esem To dec 17, 2013 1:17 pm

Vsi EDC, DSG, PDK IPD ( ;)) so elektronsko nadzorovani robotizirani menjalniki z dvojno sklopko

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane To dec 17, 2013 1:37 pm

Chan, se strinjam, so primerljivi v porabi, pri povprečnem vozniku, hypermiler bo pa iz ročnega vedno znal stisniti kakšen deci več. Razlika je pa tudi če gre za DSG s suho sklopko ali ne.

Jaz izbiram prestavo glede na moč in hitrost, ki jo v danem trenutku potrebujem. Normalen voznik bo več ali manj ustrezno prestavo določil le na hitrost, vsaj tako so nas učili v avto šoli, avto s 5 prestavami se 50 kmh vozi v 3. prestavi, 60 kmh v 4., v 5. pa daš izven naselja - bedarija. Torej če se v koloni po ravnini moraš peljati 50 kmh za to potrebuješ recimo samo 40 Nm pri 1.500, lahko bi šel celo s 50 Nm pri 1.200 obratih, tega je skoraj vsak motor ne glede na zasnovo ali prostornino sposoben, res pa je da bo pri marsikaterem dizlu 6. že predolga, 5. bo pa v redu ;)
Prius (prodan): Slika
Prius (2018):Slika
Hilux (prodan): Slika
Subaru XV Bi-Fuel: Slika

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Kraj: Nova Gorica

Napisal/-a simply To dec 17, 2013 2:35 pm

Razlika je pa tudi če gre za DSG s suho sklopko ali ne.

Pa prav resnično da ne. Poanta "suhe sklopke" je večinoma v vzdrževanju, kjer naj ne bi bilo potrebno menjavanje olja, kar je samo po sebi zmotno. Namreč vsak menjalnik im a olje - tudi 7 st. DSG brez oljne kopeli - le olja je manj - cca. 2l. Ampak priporočljivo ga je zamenjati - no sicer ne bi imel iztočnega vijaka.

Slabost je pa prekomerno segrevanje - zato ta avt. menjalnik uporabljajo predvsem šibkejši avtomobili.

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane To dec 17, 2013 3:12 pm

Govora je bilo o porabi goriva in razlika je, lahko pogledaš v VW katalog razliko v porabi 1.4 TSI z DSG ali brez (dryclutch) in potem razliko v porabi 2.0 TDI z DSG ali brez (wet clutch).

http://en.wikipedia.org/wiki/Clutch#Wet_vs._dry
Wet clutches, however, tend to lose some energy to the liquid.

Sem tudi jaz še ne dolgo nazaj to zvedel ;)

Uporabniški avatar
chan
Moderator | Naj pisec

Napisal/-a chan To dec 17, 2013 3:56 pm

J.McLane je napisal/-a:Jaz izbiram prestavo glede na moč in hitrost, ki jo v danem trenutku potrebujem. Normalen voznik bo več ali manj ustrezno prestavo določil le na hitrost, vsaj tako so nas učili v avto šoli, avto s 5 prestavami se 50 kmh vozi v 3. prestavi, 60 kmh v 4., v 5. pa daš izven naselja - bedarija. Torej če se v koloni po ravnini moraš peljati 50 kmh za to potrebuješ recimo samo 40 Nm pri 1.500, lahko bi šel celo s 50 Nm pri 1.200 obratih, tega je skoraj vsak motor ne glede na zasnovo ali prostornino sposoben, res pa je da bo pri marsikaterem dizlu 6. že predolga, 5. bo pa v redu ;)

A npr, če sam gledam pri svojem avtomobilu (2.0TDI s 140km s 6 prestavami), se njegov motor vrti v 5. prestavi pri 50 km/h po števcu z zgolj cca 1.000 vrtljaji in je že zelo zelo na "bobnečo-cukajoči" meji. In je pri tem že zelo težko govoriti o optimalni rabi.

Tako sem npr. tudi pri dveh testnih primerkih z DSG menjalnikom (Golf 2.0 TDI ter Superb 2.0TDI) opazil, da je menjalnik (v D položaju) pri vožnji okrog 50 km/h (za moje pojme) za odtenek predolgo vztrajal v 5. prestavi, kar pa, kljub potencialnemu varčevanju z gorivom (konec koncev sicer tudi ni vse v čimbolj nizki porabi), ni delovalo vozno najoptimalneje, niti dovolj intuitivno (zgolj za info: motorni vrtljaji so bili pri cca. 1.200). Tako se je porajalo vprašanje o optimalnem režimu tudi zaradi tega, ker pri kasnejšem pospeševanju (ko npr. prideš izven naselja), menjalnik ni v najoptimalnejši prestavi in je skorajda nujno potreben odločnejši kick-down (kar pa spet vsaj deloma postavlja pod vprašanje varčnost, če bi bil menjalnik v bolj primerni prestavi). V tem smislu sta glede tega bistveno bolj intuitivna klasična avtomatika s strani MB (7g Tronic) ter BMW (Steptronic) - ob seveda primerljivi 2.0 motorizaciji, ki sta vsaj v tem primeru, kljub njuni takisti dokaj varčevalni logiki, bolj "pametna" - a, da ne bo pomote, tu gre le za dokajšnje malenkosti.
"Quidquid latine dictum sit, altum viditur."

Uporabniški avatar
odprti clio
Poznavalec foruma

Napisal/-a odprti clio To dec 17, 2013 4:21 pm

esem je napisal/-a:Vsi EDC, DSG, PDK IPD ( ;)) so elektronsko nadzorovani robotizirani menjalniki z dvojno sklopko

Sem nekaj drugega mislil :D a si vseeno odgovoril.
Ne bi šv zdj peš u mesto, pa da mi plačaš taksi.

Prosim, pošljite mi informacije o avto dogodkih.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ To dec 17, 2013 5:31 pm

J.McLane je napisal/-a:Chan, se strinjam, so primerljivi v porabi, pri povprečnem vozniku, hypermiler bo pa iz ročnega vedno znal stisniti kakšen deci več.

Razen če gre v strm ovinkast klanec, kjer je treba veliko prestavljat! =P
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
J.McLane
Moderator foruma

Napisal/-a J.McLane To dec 17, 2013 9:13 pm

chan je napisal/-a:A npr, če sam gledam pri svojem avtomobilu (2.0TDI s 140km s 6 prestavami), se njegov motor vrti v 5. prestavi pri 50 km/h po števcu z zgolj cca 1.000 vrtljaji in je že zelo zelo na "bobnečo-cukajoči" meji. In je pri tem že zelo težko govoriti o optimalni rabi.

To je res, ampak bobneče cukajoč bo samo, če boš dodal gas, 50 kmh po ravnini se pa lahko pelje skoraj brez gasa, ampak seveda v praksi to pomeni stalno šaltanje in to nihče ne dela. Inženirji so pri DSG očitno to izkoristili in iztisnili zadnjo kapljico pri porabi, ampak ne bom pameten, če predolgo vztraja pri visoki prestavi ker ga še nisem vozil.

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Napisal/-a simply Sr dec 18, 2013 11:10 am

Sam sem imel podobno izkušnjo z 1.4 TSIjem - kjer je predolgo vztrajal v 6 prestavi. Čeravno ni bilo tako zelo moteče.

Ravno obratno je z BMWjevim SMG-jem, ki predvsem ob zagonu in nato ob speljevanju prepozno zamenja v višjo prestavo.

Uporabniški avatar
simply
Mojster foruma

Napisal/-a simply Sr dec 18, 2013 11:20 am

J.McLane je napisal/-a:Govora je bilo o porabi goriva in razlika je, lahko pogledaš v VW katalog razliko v porabi 1.4 TSI z DSG ali brez (dryclutch) in potem razliko v porabi 2.0 TDI z DSG ali brez (wet clutch).

http://en.wikipedia.org/wiki/Clutch#Wet_vs._dry
Wet clutches, however, tend to lose some energy to the liquid.

Sem tudi jaz še ne dolgo nazaj to zvedel ;)

Sam bi dejal da je poraba višja predvsem zato, ker je DSG6 nastavljen drugače kot DSG7 - govorimo o tistem do 250Nm. Zmore več navora, planetno gonilo je večje, težje, sinhroni so močnejši ipd.
Ampak če wiki tako pravi bo že držalo.

bianco
Nov uporabnik

Napisal/-a bianco Sr sep 25, 2024 3:21 pm

Če ima kdo kakšne izkušnje z novejšimi renoji z EDC, se priporočam.

coco66
Novinec

Napisal/-a coco66 Sr sep 25, 2024 4:57 pm

Znanec ima Kadjar na servisu še 9 mesecev zaradi menjalnika, še sreča da je pod garancijo in da mu pripada nadomestni avto.

bianco
Nov uporabnik

Napisal/-a bianco Sr sep 25, 2024 6:30 pm

Kaj pa se je zgodilo? Okvara menjalnika ali kakšne druge težave?

Uporabniški avatar
jack86
Uporabnik

Kraj: Dolenjska

Napisal/-a jack86 Sr sep 25, 2024 8:39 pm

A nima kadjar cvt in ne edc?

Uporabniški avatar
IcEm4n
Mojster foruma

Napisal/-a IcEm4n Sr sep 25, 2024 10:10 pm

Pri Kadjarju so bili EDC (zasledil sem sicer tudi neke teste dCi130 s CVT menjalnikom, ne vem pa, koliko se je to sploh kaj prodajalo?), pri Koleosu pa CVT/X-tronic.
Slika

Uporabniški avatar
jack86
Uporabnik

Napisal/-a jack86 Če sep 26, 2024 9:35 am

Tudi mene zanima kaj je z EDC-jem?
Malo gledam po mali pocket-rocketi, pa so samo z EDCji

bianco
Nov uporabnik

Napisal/-a bianco Če sep 26, 2024 10:34 am

Zadnje dneve sem intenzivno poizvedoval o teh menjalnikih, pa nisem naletel na kakšne slabe komentarje. Menda so kar ok.

Uporabniški avatar
jack86
Uporabnik

Napisal/-a jack86 Če sep 26, 2024 11:22 am

Torej; no news, good news? :D

coco66
Novinec

Napisal/-a coco66 Če sep 26, 2024 11:46 am

Zanimivo je to da mu crknil v Franciji na avtocesti ni šel ne naprej, ne nazaj.1 mesec je bil V Franciji na servisu, zdaj pa je v Sloveniji že 8 mesecev.
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: danci1973 in 15 gostov