Nasveti in triki - kako kupiti dober avto, napišite pohvale in kritike prodajalcev

bianco
Nov uporabnik

Re: Renault z EDC menjalnik

Napisal/-a bianco Če sep 26, 2024 12:05 pm

Pa je bila mehanska napaka, se je v menjalniku kaj polomilo ali je krmilna elektronika šla mal po svoje??

Uporabniški avatar
jack86
Uporabnik

Kraj: Dolenjska

Napisal/-a jack86 Če sep 26, 2024 4:33 pm

coco66 je napisal/-a:Zanimivo je to da mu crknil v Franciji na avtocesti ni šel ne naprej, ne nazaj.1 mesec je bil V Franciji na servisu, zdaj pa je v Sloveniji že 8 mesecev.

Saj ce je to edini zapis na tem forumu po 11 letih, pol mislim, da je kar OK :D

Uporabniški avatar
Cefizelj
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cefizelj Če sep 26, 2024 5:42 pm

jack86, če gledaš Cliote 4 RS z EDCjem. Te so imeli težave z menjalniki.

bluesman
Novinec

Napisal/-a bluesman Če sep 26, 2024 7:25 pm

Jaz sem imel scenica 1.6 dci edc, pred tem megana z ročnim menjalnikom, za scenicom pasata z dsg, nato volva xc 90 z avtomatskih menjalnikom.

Edc je čisto spodoben menjalnik, namenjen za normalno vožnjo, športni način mu ne paše najbolj. Malo počasnejši kot dsg. Naredil sem 120.000 km in ni bilo nobenih težav, sem pa seveda servisiral po predvidenih intervalih.

Pri vseh rabljenih avtih sem se pozanimal koliko bi me stalo težje popravilo in imel rezervo. Kupil pa vedno tisto, kar sem si želel in nisem preveč kompliciral. Danes je dosti načinov preveriti avtomobil, da se ne sekiram preveč. Če trgovec npr. ne želi pustiti, da avto odpeljem na servis na pregled poiščem drugo ponudbo. Enako če ni dokumentacije in preverljive zgodovine...

Uporabniški avatar
jack86
Uporabnik

Kraj: Dolenjska

Napisal/-a jack86 Če sep 26, 2024 8:39 pm

Cefizelj je napisal/-a:jack86, če gledaš Cliote 4 RS z EDCjem. Te so imeli težave z menjalniki.

Res je, to gledam.
Imas kaj vec informacij, kaj je (bilo) problematicnega?

Uporabniški avatar
Renault VG
Uporabnik

Napisal/-a Renault VG Ne sep 29, 2024 10:31 am

Proizvajalec EDC menjalnikov je Getrag. Za Cliote RS se spomnim nekih okvar v prvih letnikih, pri kasnejših, sploh FL pa ne. Drugače v spominu nimam nekih horror storyev oziroma kar je bilo so rešili (težave pri Meganu GT smo je itak drug menjalnik). V glavnem ni hujšega, je pa še vedno DCT, nit ravno tako zanesljivo kot klasična avtomatika, je pa vsaj ceneje za rihtat ko gre kaj narobe.

bianco
Nov uporabnik

Napisal/-a bianco Po sep 30, 2024 4:19 pm

Getrag spada pod Magno, a ne?
So znane kakšne napake na menjalnikih, ki so jih vgrajevali v dizel Megane tam 22 in novejše?
Pa zanima me kakšno vzdrževanje to zahteva? Samo menjave olja in verjetno filtra, ali še kaj drugega?

bianco
Nov uporabnik

Napisal/-a bianco Ne nov 03, 2024 9:48 am

Morda kdo ve, če se pri tanovih renojih senzorji TPMS Autel MX sami seznanijo z računalnikom ali jih je treba prej sprogramirati?

AU
Nov uporabnik

Napisal/-a AU Po nov 04, 2024 9:16 am

Ne vem sicer točno katere senzorje imajo Megane 3, 4 in Zoe (mislim, da so ti o katerih sprašuješ), vem pa jih zazna sam.

bianco
Nov uporabnik

Napisal/-a bianco Ne feb 16, 2025 11:06 am

Do mene je prišla informacija, da tile novejši avtomobili, če dalj časa stojijo, sami izpraznijo aku? A to drži?
Je lahko problem, če avto stoji cca 14 dni ali 3 tedne ob tem, da je aku star dve leti, torej toliko kot avto?

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Ne feb 16, 2025 1:13 pm

Vsi avtomobili imajo neko porabo v mirovanju. Če drugega ne, za ohranjanje raznih pomnilnikov (radio, števec, motorni računalnik...)

Daljinsko centralno zaklepanje, ali celo keyless seveda porabi nekaj energije, ker je vedno v pripravljenosti...

Potem je tu še kakšen alarm, morda odganjalec kun...

In če avto dlje časa stoji, po možnosti v mrazu in z nekoliko starejšim akumulatorjem, to lahko predstavlja problem, še posebej, če se vozi na krajše razdalje in se akumulator med vožnjo ne uspe popolnoma napolniti.

Uporabniški avatar
mrtwelvetrees
Mojster foruma

Napisal/-a mrtwelvetrees Ne feb 16, 2025 1:17 pm

Pa tudi, koliko je akumulator dejansko star (koliko časa je bilo od proizvodnje, potem ko je bil kupljen ali vgrajen v nov avto).
Si vedel, da so semaforje Iznašli pri naftnih podjetjih za zapravljanje goriva in večanje dobičkov?

bianco
Nov uporabnik

Napisal/-a bianco Po feb 17, 2025 12:08 pm

Kako imajo pa prodajalci rabljenih (ali pa novih) potem to zrihtano, da se vse ne izprazni, ker marsikateri avto čaka na kupca mesece in mesece?
A potem vsak teden polnijo akuje al kako?

Uporabniški avatar
RedBaron
Poznavalec foruma

Kraj: Med Velenjem in Slovenj Gradcem

Napisal/-a RedBaron Po feb 17, 2025 12:19 pm

Rešeno imajo (po večini) tako, da če avto ob ogledu ne vžge, štartajo avto z "boosterjem"... ali ga menjajo z nekim drugim...
Naslednjo zimo se bo pa itak novi lastnik ubadal s tem...

bianco
Nov uporabnik

Napisal/-a bianco Po feb 17, 2025 12:26 pm

Ne, resno vprašam... Nisem še naletel, da ob ogledu avto ne bi vžgal, niti še nikoli nisem opazil, da bi avte filali. Pa za eno firmo, ki ima na skladišču kakšnih 100+ avtov, to niti ni tako malo dela.

Kristjan123
Uporabnik

Napisal/-a Kristjan123 Po feb 17, 2025 1:15 pm

Pač vse, kar si jih gledal so vžgali prej tako ali drugače ali pa je bila baterija "dovolj pri življenju" , da je zmogla. Da bi oni karkoli skrbeli za baterijo medtem, ko je bil avto v mirovanju pozabi.

bianco
Nov uporabnik

Napisal/-a bianco Sr mar 19, 2025 7:49 pm

Pred kratkim sem se pogovarjal s serviserjem na pooblaščenem R servisu na temo praznjenja akuja v mirovanju. Pravi, da je to pri vseh novejših in, da imajo tudi sami težave in nove avte polnijo vsakih cca 14 dni.
Pa še eno vprašanje: Kako se spremeni jezik v katerem navigacija govori navodila. Nikjer ne najdem in prosim za nasvet. Gre za to googlovo varianto, tavelik zaslon.

Uporabniški avatar
Fan
Konstruktiven svetovalec

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Fan Če mar 20, 2025 12:37 am

X2
Niso še naredili hranilnika elektrike, ki se ne bi praznil ob neuporabi.
Vse je lepo, če vidijo prave oči.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Če mar 20, 2025 11:52 am

bianco je napisal/-a:Kako se spremeni jezik v katerem navigacija govori navodila. Nikjer ne najdem in prosim za nasvet. Gre za to googlovo varianto, tavelik zaslon.

Vse je odvisno kaj je ta "tavelik" zaslon. Je to Easy link, R-link 2 ali openR link. Pri najbolj naprednem openR pod vozilo > nastavitve > posodobitev in pomočnik > jezik > kar je na voljo. Renault navigacija (integriran google maps) ima to funkcijo omejeno. Je pa slovensko govorno sintezo možno vklopiti na takšen način preko zrcaljenja Android Auto: Odprite Google zemljevidi > tapniti vaš profil > nastavitve > navigacija > izbira glasu > slovenščina > predvajaj preizkus (da se prepričate) aktivirati pa je potrebno še BT audio.
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

bianco
Nov uporabnik

Napisal/-a bianco Če mar 20, 2025 9:53 pm

Hvala za nasvete, moram pa priznati, da ne vem kaj imam. Kupil kar sem dobil in dobil sem "turnea guš", "turnea drot", "quite l rompompom trosi sorti" in podobno. ;-)
Vrni se na Kupovanje avtomobilov

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 31 gostov