Avdiofili, raj za vas...

Dolmar
Nov uporabnik

Kraj: Zasavje

Kje bi dobil takšen USB kabel za avtoradio?

Napisal/-a Dolmar Po jan 06, 2025 3:22 pm

Živjo.

Ne vem ali bi tole temo uvrstil med diy-popravila ali med okvare. V bistvu mi je v avtomobilu Suzuki Vitara odpovedal kabel za USB priključek na avtoradiju. Sicer zadeva ni dejansko "crknila" ampak ima težave s predvajanjem glasbe, saj mi vsakih par minut napiše, da je bil USB ključek odstranjen, čeprav ni bil. Včasih pa ključka sploh ne prepozna. Sem zadevo že preiskusil z raznimi USB ključki, pa je bilo povsod isto. Na spletu sem tudi zasledil, da nisem edini s temi težavami in gre verjetno za kakšno serijsko okvaro. Tako, da sem na koncu avto peljal na servis, kjer so mi menjali sprednjo USB vtičnico. Zadeva je delovala..... 10 minut, nato pa mi je med vožnjo iz avtoservisa domov zopet mrknila. Po reklamaciji so mi zopet nekaj šarili po avtu, vendar zadeve niso popravili. Tako, da sem na koncu imel vsega skupaj dovolj in sem se kar lastnoročno spravil zadevo popravljati, čeprav česa takega še v življenju nisem nikoli počel. Ampak vse enkrat prvič, ali ne?

No, v bistvu mi je uspelo odstraniti oz. razdreti armaturno ploščo in se dokopati do USB kabla, ki vodi iz radija v prednjo USB vtičnico. Opazil sem, da je bil kabel pri vtičnici povit z nekim trakom, verjetno od serviserja. Skratka, vse skupaj sem nato odščipnil stran s kleščami in na ta kabel (rdeča, črna, zelena in bela žila) direktno prispajkal novo računalniško USB-A vtičnico ter zadevo priklopil nazaj v radio. Stvar je sedaj delovala brez kakršnih koli težav, tako da lahko s tem odstranimo vsak vzrok v samem avtoradiu. Danes imam armaturo še vedno razdrto oz. brez pokrova, ven pa seveda gleda tisti pospajkan USB kabel, ki pa je žal prekratek, da bi ga lahko speljal nazaj v originalno vtičnico oz. lokacijo.

Zanima me kje bi lahko dobil kakšen ustrezni nadomestni avtomobilski USB 2.0 kabel. Rabil bi ga cca 1m. Tukaj ne govorim o kablu že z ustreznimi konektorji ta avtoradijo, dovolj je samo kabel brez konektorjev - slednje bom že kupil in namontiral samostojno, saj vem kateri so (Hirose GT17HN). Na začetku sem razmišljal, da bi vzel kar kakšen računalniški USB kabel in konektorje pocvikal stran ter jih zamenjal z novimi, vendar pa sem opazil nekaj razlik v kablu. Stvar je v tem, da je originalen USB kabel zaščiten s folijo/pletenico, v notranjosti pa sta rdeča in črna žila (napajalni) precej debelejši kot bela in zelena (podatkovni). Verjetno zato, ker je zadeva mišljena za bolj učinkovito napajanje naprav. Ker želim to funkcijo obdržati, sem se spravil iskati podoben kabel na spletu, vendar ga nikjer ne najdem. Vsi USB 2.0 kabli, ki sem jih našel, imajo vse štiri žile enake debeline.

Kabel je proizvajalca Belden E357312-S, ima pa dve debelejši žili (AWG20) ter dve tanjši (AWG27). Ali kdo ve kje bi se dal tak kabel dobiti?
Razne trgovine z avtodeli ga ne poznajo. Tudi proizvajalec Belden ga nima na seznamu svojih proizvodov.

lp

jure5j
Novinec

Re: Kje bi dobil takšen USB kabel za avtoradio?

Napisal/-a jure5j Po jan 06, 2025 3:38 pm

Tule poglej:
https://www.tme.eu/si/sl/katalog/p,hiro ... 1OWENIA%20[M]&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAm-67BhBlEiwAEVftNi3UWnS2NR9zS2NqzLDeudGDAh4fGpPw3kkuzOtox-zwrxIUONUsWhoC8CcQAvD_BwE

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Po jan 06, 2025 5:52 pm

@Dolmar: Skozi prispevek v katerem ste navedli iskanje pravih notranjih dimenzij USB 2.0 kabla (4 pin) bi vam v tem primeru, ki ga iščete (debelejša rdeča +5V (AWG 20) in debelejša črna (AWG 20) ozemljitev) ter bela in zelena (data - +) lahko pomagal kabel, ki je namenjen za tiskalnike in skenerje. Namreč kabel tip A v B ima ravno to kar iščete, da bi obdržali to funkcijo še naprej. Lahko pa tudi USB 3.0 kabel, ki ima prav tako napajanje enako, 2 dodatni (AWG 26-34), za data + - pa uporabite nezaščiteni (AWG 28-34)

Primer proizvajalca UGreen USB 2.0 AB kabel (480Mbit/s)

Slika
  • Vorsprung durch Technik | Progress through Technology

Dolmar
Nov uporabnik

Kraj: Zasavje

Napisal/-a Dolmar Sr jan 08, 2025 12:18 pm

Uf, tole ste pa dobro našli. Nisem vedel, da obstajajo tudi računalniški kabli z debelejšimi napajalnimi žilami. Pričakoval sem, da bom zadevo našel v kakšni skriti elektro trgovini, kjer jo prodajajo na metre. Sedaj, ko na Googlu ponovno iščem pod računalniškimi kabli, pa sem našel nekaj zadetkov.

Npr: https://www.partsdata.eu/USB-2.0-cable- ... CU-2820-10

Bom videl, če lahko zadevo dobavim. :D

Hvala.
lp

Uporabniški avatar
D12J12
Uporabnik

Kraj: Kranj

Napisal/-a D12J12 Sr jan 08, 2025 1:10 pm

Jaz bi poiskal kakšnega 4x0,35mm, ponavadi so kabli za kakšno RGB osvetlitev, za to kar rabiš več kot dovolj.

HitriZajcek
Novinec

Napisal/-a HitriZajcek Če jan 09, 2025 7:47 pm

Dolmar je napisal/-a:Uf, tole ste pa dobro našli. Nisem vedel, da obstajajo tudi računalniški kabli z debelejšimi napajalnimi žilami.

USB 3 določa višji tok za napajanje naprav, tako da je bolj verjetno da bodo napajalne žile debelejše kot v USB 2.0 kablu. Ker gre za montažo za armaturo, je vseeno če je celoten kabel debelejši, pač SuperSpeed žil ni potrebno povezovat nikamor na konektor (skupaj na eni strani kabla in na maso, na drugi strani pa naj bodo neuporabljene "v luftu").
Vrni se na Avtoakustika in avtovideo

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 28 gostov